2 nejlepší tipy na čištění skvrn v troubě
Dnes s vámi sdílím 2 nejlepší tipy na čištění skvrn od trouby, včetně speciálních čističů a kroků čištění jedlé sody a octa, pojďme se na to podívat~
Trouby se mohou časem pěkně zašpinit. Mastnota a připálené potraviny se mohou hromadit a přeměňovat v uhlík, což má za následek silný zápach spáleniny při každém použití trouby.
Ponechání v klidu může kontaminovat jídlo a možná dokonce způsobit požár.
Některé trouby mají vlastní čistící funkci, ale pokud je trouba velmi znečištěná, samočištění ji nedokáže vyčistit.
Pokud dáváte přednost přírodním metodám, zvažte čištění trouby malým množstvím sody a octa. Pokud spěcháte, použijte speciální čistič. K rychlému vyčištění středně znečištěné trouby můžete použít i citronovou šťávu a vodu.
01 Speciální čisticí prostředky na trouby
① Vyjměte z trouby vše, co lze vyjmout.
Před čištěním trouby musíte vyjmout gril, hliníkovou fólii atd. a gril odložit pro pozdější čištění.
② Nasaďte si gumové rukavice
Chcete-li vnitřek trouby nastříkat speciálním čisticím prostředkem, nejprve si nasaďte gumové rukavice a brýle a otevřete několik oken pro větrání.
Před použitím nového výrobku si pečlivě přečtěte pokyny, abyste se ujistili, že vnitřek trouby je nasáklý čističem gumy.
Funguje to rychle, ale většinou je to náročné na chemikálie, takže si určitě vezměte gumové rukavice a brýle.
③ Nastavte čas.
Počkejte, až čistič pronikne do špíny a začne fungovat. Většina speciálních čističů zabere pouze 25-35 minut, než zabere.
Pokud máte děti nebo domácí mazlíčky, držte je při čištění trouby mimo kuchyň, abyste se vyhnuli působení chemických výparů
④ Vložte gril do plastového pytle na odpadky a zavřete jej pro čištění.
Zatímco časovač běží, vyneste troubu ven nebo na dobře větrané místo, abyste ji vyčistili. Postříkejte gril saponátem, poté jej vložte do 2 balení plastových sáčků na odpadky a zavažte.
Nechte chvíli působit podle návodu, aby čistič nasytil gril a začal působit
⑤ Otřete vnitřek trouby vlhkým hadříkem.
Po uplynutí čekací doby použijte čistý vlhký hadřík k setření čističe a nečistot z vnitřku trouby. Možná budete muset použít více než jeden hadřík v závislosti na znečištění trouby.
Neignorujte každý kout a štěrbinu, ujistěte se, že jsou všechny čističe setřeny.
⑥ Opláchněte grily mýdlovou vodou a vložte je zpět do trouby.
Po uplynutí nastavené doby čištění grilu otevřete sáček na odpadky, vyjměte je a opláchněte ve dřezu nebo vaně.
Veškerou zbývající mastnotu nebo špínu otřete teplou mýdlovou vodou a vlhkým ručníkem, po celou dobu čištění noste gumové rukavice a brýle.
⑦ Vařte v čisté troubě a naplánujte si čas dalšího čištění.
Pokud troubu používáte několikrát týdně, naplánujte si měsíční čištění. Pokud je trouba používána jen několikrát za měsíc, naplánujte čištění jednou za 3-6 měsíců nebo pouze v případě, že se zašpiní.
02 Použijte ocet a jedlou sodu
①Vyjměte vše z trouby.
Včetně grilu Vyjměte vše, co lze vyjmout. Grily, hliníková fólie, teploměry atd. jsou všechny položky, které lze vyjmout a je nutné je před čištěním trouby odstranit.
② Smíchejte jedlou sodu a vodu na pastu.
Smíchejte 90 gramů jedlé sody a asi 45 ml vody v malé misce, dokud se nevytvoří pasta, která se snadno roztírá.
V případě potřeby přidejte další vodu nebo jedlou sodu, dokud nedosáhnete správné konzistence. Směs by neměla být příliš tekutá a neměla by být hustá a hrudkovitá.
③ Rozprostřete pastu z jedlé sody po celém vnitřku trouby, vyhněte se topným tělesům.
Pomocí štětce rozetřete pastu z jedlé sody uvnitř trouby a zaměřte se na zvláště špinavá nebo lepkavá místa. Pokud je vnitřek skleněných dvířek trouby znečištěný, použijte také pastu z jedlé sody.
④ Počkejte alespoň 12 hodin, než pasta z jedlé sody prosákne špínou.
Poté, co pastu z jedlé sody rozetřete po celém vnitřku trouby a necháte ji uležet přes noc nebo alespoň 12 hodin, je zcela normální, že pasta z jedlé sody zhnědne a znamená to, že absorbuje a rozkládá veškerou špínu nalepenou na trouba.
⑤ Zatímco pasta z jedlé sody pracuje, vyčistěte gril.
Pokud je pánev také špinavá, využijte příležitosti ji vyjmout a důkladně ji vyčistit. Vyčistěte stejným způsobem jako gril a poté vnitřek trouby otřete vlhkým hadříkem.
⑥ K odstranění na vzduchu vysušené pasty z jedlé sody použijte vlhký hadr a škrabku.
Po 12 hodinách navlhčete čistý hadr, vyždímejte přebytečnou vodu, ujistěte se, že nekape, a setřete co nejvíce pasty z jedlé sody a pomocí plastové nebo silikonové stěrky seškrábejte případné zbývající hrudky.
Nepoužívejte kovovou stěrku, protože snadno seškrábe povlak trouby.
⑦ Nastříkejte roztok bílého octa na vnitřek trouby.
Smíchejte 120 ml bílého octa se 470 ml vody, dejte do čisté lahvičky s rozprašovačem a nastříkejte na celý vnitřek trouby.Zbytková pasta z jedlé sody zreaguje s octem a začne pěnit.
Tento krok vám pomůže vyčistit troubu důkladněji a odstranit veškerou jedlou sodu.
⑧ Vlhkým hadříkem otřete zbytky jedlé sody a octa.
Navlhčete vlhký hadřík a vyždímejte vodu, aby nekapala. Otřete bílý ocet a zbytky jedlé sody a v případě potřeby nastříkejte na odolné skvrny další roztok octa.
Pokud jste brojler vyčistili, nezapomeňte také nastříkat roztok octa a setřít
Výše uvedené je tajemství čištění trouby, o které jsem se dnes podělil, naučili jste se to? Jděte a vyčistěte troubu, kterou používáte doma!